Varri i luftëtarit në Peloponez, në zonën më të gjerë të Pýlos, ishte një nga zbulimet më të mëdha – dhe më të papritura – arkeologjike të vitit 2015.

Brenda një fushe me ullinj, pak më poshtë sipërfaqes së tokës, varri i pakalueshëm i luftëtarit përmbante, së bashku me të vdekurin, armë, bizhuteri dhe objekte të tjera të një arti të jashtëzakonshëm.

Arkeologët amerikanë Jack L.Davis dhe Sharon R.Stocker nga Universiteti i Cincinnatit ishin ata që zbuluan objektin afërsisht 3.5 centimetra dhe e vendosën mënjanë, duke besuar se ishte një lloj rruaze. Nga një studim i parë, arkeologët e kthyen vëmendjen e tyre në bizhuteritë prej ari të varrit, pa dyshuar se një objekt i vogël e i pistë me një madhësi vetëm 3.5 centimetra fshihte një nga veprat më të bukura prehistorike të artit grek.

Mirëmbajtja e këtij objekti të vogël tregoi se ishte një vulë, një gur me një shenjë që vuloste qiriun ose lapsin si «identitetin» e pronarit. Dalngadalë, pasi e kuptuan se kishin gjetur një zbulim të madh, entuziazmi i arkeologëve u rrit. Mbi gur ishte pikturuar me përpikmëri skena e mrekullueshme e një beteje, me detaje që duken qartë. Pasqyron një luftëtar,duke vrarë një kundërshtar,ndërsa një luftëtar i tretë është i vdekur.

Gërmimet arkeologjike në Pýlo u bënë nën kujdesin e Shkollës Amerikane të Studimeve Klasike, me lejen e ministrisë së Kulturës. Të gjitha punimet u kryen nën mbikëqyrjen e drejtpërdrejtë të Drejtorisë së Antikiteteve të Messinías.

Në këtë program morrën pjesë 45 arkeologë, shkencëtarë të specializuar dhe studentë të kombësive të ndryshme nga shumë universitete jashtë vendit.